JAPON BALIĞI
Japon balığı, (Carassius auratus ve türleri) sazangiller familyasından bir balık türü. Çaprazlama yöntemi ile farklı renklerde ve vücut yapısında çok çeşidi üretilmiştir. Japon balıklarının çoğu comet, shubunkin, suriye japonu gibi türler soğuk suda yaşayabilirler. Bulundukları akvaryumlarda tek cins olarak besleniyorlarsa ısıtıcıya ihtiyaç yoktur. Ama süslü japon balıkları için (oranda, ranchu, rykuin gibi) ıstıcıya ihtiyaç vardır, ısıtıcı suyu ısıtmak için değil ısının sabit kalması için önemli bir ekipmandır. Vahşi türevleri 4-30 derece arası yaşarken süslü türler 18-25 derece arası yaşayabilir.
Çok sık düzensiz ve kalitesiz yemlemeden kabız hastalığına yakalandığı için haftada bir kez mutlaka haşlanmış ıspanak yaprağı ve haşlanmış bezelye verilmelidir. Bezelye haşlandıktan sonra kabuğundan çıkartılmalıdır.
ÜREME:
Japon balıkları on iki aylık iken üreme çağına ulaşır ancak en verimli dönem otuz altı aylık yani üç yaşındaki dönemidir.Üremeye hazır erkek japonun solungaçlarının yanında beyaz noktalar oluşur.(Her japonda olmaz)Japon balıkları dokuz-on sekiz derece arasında yumurtlayabilir yani uzun bir ısı dilimi arasında yaşarlar,ve ürerler.Üreme için en uygun ısı yirmibir derece olarak bilinir.Erkek dişi sayısı cichlidler gibi olmayıp dört dişi üç erkek uygundur.Uygun şartlar varsa damızlık dişi ve erkek ayırı akvaryumalarda büyütülmeli sonra aynı tanka alınmalıdır.Japon balıklarının üremelerini tetiklemek için canlı yem ve ısı artışı sağlanmalıdır
Hiç yorum yok: